Клиника по хирургия
"Генерал проф. д-р Kоста Стоянов"

Създадена е през 1951 година. Наследява хирургичното отделение на Работническата болница, функционирало от 1936 до 1950 година. Възниква към Института за специализация и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ) като Катедра по болнична хирургия. В последствие е преобразувано в Катедра, респективно - в Клиника по коремна хирургия. През 1984 г. в болницата е създадена втора хирургична клиника - по спешна хирургия. През 2002 г. двете клиники са обединени, а техен наследник е Клиниката по хирургия.

Основна характеристика и дейност

В Клиниката по хирургия се провежда диагностика, консервативно и хирургично лечение в спешни и планови условия при хирургични заболявания на органите на коремната кухина - жлъчен мехур, жлъчна система, черен дроб, задстомашна жлеза, далак, долната част на хранопровода, стомах, дванадесетопръстник, тънки и дебели черва, анус и перианално пространство, ретроперитонеум. Наред с това се извършват пластични операции при всички видове хернии, при заболявания на млечната жлеза, перинеума и др.

Отстраняване то на жлъчния мехур се извършва по традиционния и по лапароскопски начин. Лапароскопската техника се използва още при операции върху жлъчните пътища, върху апендикса и при хернии на предната коремна стена, при вътрешни хиатални хернии, при определени заболявания на черния дроб, панкреаса, далака и червата. Оперират се всички доброкачествени заболявания - язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен панкреатит, портална хипертония, дивертикулоза на дебелото черво, дивертикули на стомашно-чревния тракт, улцерозен колит и болест на Крон. Над 50% от хирургичните намеси са свързани с раковите заболявания на дебелото и правото черво, на стомаха и задстомашната жлеза, на жлъчната система и черния дроб, на най-ниската част на хранопровода, както и на ануса. Значим е опитът с хирургични намеси при хернии и заболявания на апендикса, при дермоидни кисти и заболявания на ануса и пространството около него (хемороиди, фистули, фисури и др.).

Клиниката приема пациенти по повод остър апендисит, заклещени хернии, чревна непроходимост, спукана язва и други спешни състояния през цялото денонощие.

Уникални за страната са хирургическите намеси, изпълнявани в Клиниката по повод на портална хипертония, улцерозен колит, болест на Крон, чернодробни и панкреасни резекции.

В клиниката работят висококомпетентни и опитни хирурзи, които изпълняват операциите в съответствие с националните и световните стандарти.

Лекарите в клиниката разполагат с висококачествена апаратура за лапароскопски операции, за анестезия и следоперативно осигуряване на комфорт на пациентите.

Болничните легла в клиниката са 37, 6 от които - в следоперативното отделение. Болничната база е обновена, осигурени са съвременни легла, климатик, телевизор, хладилник, контакт с интернет мрежа.

Във всички изброени области се работи по 22 клинични пътеки, за които е сключен договор с НЗОК.

При около 15% от пациентите се провеждат само диагностични процедури или лечение с медикаменти, останалите се подлагат на планови и спешни операции.

____________________________________________________________________________________________

Отделение за еднодневна хирургия

Преминали пациенти за 2013г. - 588

Към клиниката функционира първото самостоятелно за страната Отделение за еднодневна хирургия. В него, в рамките на 6 до 23 ч. се извършва хирургично лечение на слабинни хернии и други видове хернии, включително следоперативни, на дермоидни кисти и заболявания на ануса, на заболявания на млечната жлеза и кожни тумори, на козметични дефекти и др.

Отделението разполага с 8 легла в новопостроена сграда с две самостоятелни операционни зали, паркинг и условия за изчакване от страна на близките.

„Инструментариумът на клиниката по хирургия се обработва в една от най-високотехнологичните стерилизационни в страната – повече>>

____________________________________________________________________________________________

Секция по ендокринна хирургия

От февруари 2009 г. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Ц. Йоанна - ИСУЛ” е разкрита Секция по ендокринна хирургия. В нея се извършват минимално инвазивни (безкръвни) операции на щитовидна жлеза.

Секцията по ендокринна хирургия е разположена в сградата на Отделението по еднодневна хирургия и разполага с две операционни зали, оборудвани с възможности за ендоскопски шийни операции.

От разкриването до момента са извършени 40 миниинвазивно отворени и видеоасистирани тиреоидни резекции с мониториране на гласовите нерви. Приложени са два метода на анестезия: ендотрахеална и повърхностен цервикален блок с интравенозна седация.

От "Новини"

  • Доцент Румен Пандев от Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” бе удостоен с годишната награда на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания в България - повече>>
    - 1 февруари 2011
  • Информация на агенция „Стандарт” за благословията на папа Бенедикт ХVІ към доцент Румен Пандев от Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” - повече>>
    - 25 януари 2011

Пациентите в секцията по ендокринна хирургия се приемат в деня на операцията и се изписват на следващият ден.

Началник на звеното е д-р Румен Пандев повече>>. В екипа са: проф. д-р Т. Хаджиева - радиоонколог, проф. д-р Д. Досков - фониатър, д-р Р. Иванова - ендокринолог, д-р И. Терзиев - патолог.

Дружеството към Българската асоциация по здравни грижи към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” връчи награди за 2014 година –  повече>>

21 май 2015

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи връчи годишните си награди –  повече>>

21 май 2015

Начало ^^