Новини

„Младите лекари“: Признание за гастроентеролозите от ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

08.04.2023

„Младите лекари“: Признание за гастроентеролозите от ИСУЛ

Близо четири хиляди души у нас страдат от автоимунни чревни заболявания. Точна статистика липсва, тъй като само част от центровете за лечение вписват пациентите си в регистър. Именно това е една от целите на клиниката по гастроентерологияна Университетската болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Освен в постигането на тази цел, един от младите лекари - д-р Иван Лютаков получи признание на конгреса на Европейската Крон и колит асоциация. Историята разказва репортерът Анелия Джамбазка.

 

Регистърът за проследяване на пациенти с Улцерозен колит и Болест на крон фуннкционира у нас от около две години, но не се използва от всички лечебни заведения, които приемат и лекуват страдащи от тези заболявания. Именно това е една от целите, които си поставя младият гастроентеролог д-р Иван Лютаков. Пътят му тръгва от медицинския университет в Пловдив, а 10 години по-късно, той е сред най-добрите млади гастроентеролози на УМБАЛ „Царица Йоана“ ИСУЛ. По време на конгреса на Европейската Колит и Крон асоциация, д-р Лютаков получава още едно признание. Избран е да бъде оценител на научните доклади. Това е прецедент, тъй като нито един български гастроентеролог не е получавал подобно признание досега.

 

„Този регистър е подкрепен от европейската Крон и колит асоциация, която вкарва всички пациенти в Европа в този регистър. Да се проследяват от тяхното диагностициране, как върви тяхното лечение, и как тези пациенти биват следени адекватно във времето, и какъв е ефекта от тяхното лечение. Няколко са центровете, които са вътре в него, от няколко части на България. Апелираме към колегите гастроентеролози да се включат в инициативата. Пациентите, които биват пролежали в нашата клиника, се регистрират с информирано съгласие, вкарват се данните им, напълно анонимно е, просто се вкарват данните и така пациентите се проследяват.”

 

д-р Иван Лютаков – Клиника по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“

 

В единния европейски регистър са въведени повече от 30 000 души, които страдат от Възпалителни чревни заболявания в Европа. От тях 200 са пациенти на Референтния център в ИСУЛ. В България носителите на болестта са около 4000.

 

„Няма установена причина кое причинява Улцерозен колит и Болест на Крон. Теорията е нарушение в имунната система, и много често поради стрес, натоварване, екологични фактори, предизвикват тяхното обостряне, нарушение в имунната система. Като общо название се наричат автоимунни заболявания на червата. Проявяват се най-често с диария, кървене, и тези пациенти най-често са млада активна възраст, работещи, и трябва да бъдат диагностицирани, за да се подобри тяхното качество на живот. Целта на нашето лечение в момента е да потиснем неговата имунна система с кортикостериди, имуносупресори или биологична терапия, за да можем да вкараме пациента в така наречената ремисия, той да има нормално качество на живот. Пациентите се притесняват, че когато имат това заболяване, то е дискомфортно, срам ги е, не искат да знат че неговият работодател че имат такова заболяване, за да не ги уволни, защото много често им се налага да ходят при гастроентеролог“, разказва д-р Лютаков.

 

Диана Ценова чува диагнозата Болест на Крон преди около 14 години, когато за болестта се знае твърде малко у нас.

 

„При мен заболяването се откри 2009 година, когато бях още на 17-годишна възраст. Тъй като аз съм с нетипичните симптоми на болест на Крон, усещах най-често болки в корема. Всички казваха, ти си млад човек, предполагаме че е от това че си в пубертета, не е нещо страшно, докато в един момент не ми откриха заболяването при една случайност. Отидох в Пирогов със съмнение за спукан апендицит, там ми направиха операция лекуващите лекари, и установиха че имам тумор в червата. И така, от там нантък излезе хистологичния анализ и установиха, че имам наличие на Болест на Крон. Пътят който минах беше доста дълъг, доста тежък, доста натоварен, защото се случиха много проблеми следоперативно.”

 

Диана Ценова

 

Засегнатите от автоимунни чревни заболявания са предимно млади хора, и мъже и жени, според официалните данни.

 

„Установява се, че тези автоимунни заболявания на червата, в южните държави, в източните държави, е с по-ниска честота, спрямо западния свят. И северните държави. Спекулира се с една теория, така наречената стерилна теория. Там, където е по-чисто, където е по-студено, пациентите страдат повече от автоимунни заболявания, а южните и източните държави, където има в ранна детска възраст гастроентеритни вируси, инфекции, салмонела, това по някакъв начин тренира имунната система на организма, и по-малка е честотата Улцерозен колит и Болест на Крон в тези държави. Ние сме едни от първите, които влязоха в този регистър, заедно с Египет. Честотата ни е много по-малка, спрямо общата популация, съдейки регистъра в Дания и държавите които имат по-развита икономика. Чисто теоретично по-западен модел на хранене и живот“, казва д-р Лютаков.

 

Днес Диана е извървяла дълъг път в битка с болестта и вече е на 31. Въпреки трудностите, тя не губи усмивката си.

 

„Към днешна дата моето състояние е добро, въпреки че не съм все още в пълна ремисия. Работя щастливо в нашата фирма. Водя съвсем активен начин на живот. Вярно пазя се, вярно спазвам диети, внимавам кога са ми лекарствата, кога имам лечение, но това е част от заболяването и по един или друг начин ние приемаме това нещо. Това че на вас ви се случва да сте болест на Крон, колит, рак или каквото и да е заболяване, не трябва да спира хората да продължат да живеят пълноценен начин на живот. Ако вие вярвате, че можете да направите нещо, няма кой да ви спре, дори едно заболяване.”

 

Диана Ценова

 

„Много често има нежелание на пациентите да си правят ендоскопия. Това е най-точното изследване за поставяне на диагнозата, и за проследяване и за лечение. Моят апел е да следват препоръките на гастроентеролозите. В България има 13 центъра за изписване на биологична терапия, които са достаъчно компетентни и разпределени в цялата страна, за да лекуват, проследяват и правят тези изследвания“, казва още д-р Лютаков.


Повече може да видите тук>>

 

Източник: Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.