Новини

Д-р Георги Желев за преяждането, диетите и рисковете за здравето | ИСУЛ

Новини

19.04.2023

Д-р Георги Желев за преяждането, диетите и рисковете за здравето

Обикновено след преяждането по време на празниците следва гладуването. Какви са рисковете от прехранване, а после от резките диети с глад? Какви са първите симптоми, при които да се потърси лекар? - темата коментира д-р Георги Желев, хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“,  в рубриката "Питай експерта" по БНТ.

Д-р Желев обърна внимание на причините, поради които отделенията по коремна хирургия се пълнят с пациенти след празниците. Той се спря също и на най-честите усложнения, с които хората търсят медицинска помощ. На първо място са тези със жлъчно-каменна болест, която се е обострила покрай повишения прием на храна.  Д-р Желев подчерта, че в някои от случаите тези състояния са спешни, дори животозастрашаващи и изискват спешна операция по отстраняване на жлъчния мехур. Рядко обаче само преяждането е причина за възникване на болестта. Обикновено при такива пациенти заболяването се е развивало безсимптомно, а завишения прием на храна само е допринесъл то да се изяви.

Другата голяма група пациенти, които търсят помощ в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ след празници, са тези с остър панкреатит, предизвикан от злоупотреба с алкохол (т.нар. алкохолен панкреатит). Това състояние също е спешно и изисква незабавна намеса.

Целия разговор може да видите тук>>

Източник: БНТ Новините