Новини

Благословен с приятели | ИСУЛ

Новини

05.05.2023

Благословен с приятели

Гергьовден – денят на храбростта, но и на всички, които носят името Георги. Народната поговорка „Не името прави човека, а човека прави името" важи в пълна степен за д-р Георги Желев, който е от онези хора в бели престилки, към които пациентите се обръщат с топлото „докторе".  

Биографично
Д-р Георги Желев е хирург в Клиниката по хирургия към Клиничен център по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" и в Медицинскодиагностичния център на болницата. Роден е на 19 май 1978 година. Завършва медицина през 2005 г. в Медицинския университет в София. Макар и с диплома, работи две години като доброволец в ИСУЛ, а след това е назначен на работа. Минава пътя на докторант, защитава дисертация, преди дни стана главен асистент. За него колегите му казват, че е един от най-кадърните, а някои дори виждат бъдещето му след време като завеждащ клиниката. Това е хирургът, който не се побоя да оперира и така да спаси живота на 96-годишен пациент с карцином на ректума.  

 С 96-годишния пациент, когото малцина лекари биха събрали куража да оперират

Да избереш скалпела  
„За да работиш нещо дълго време и да го обичаш, означава да ти е нещо като хоби. За мен хирургията е такава. Избрах я, защото мога да й се наслаждавам всекидневно. Привлича ме с това, че веднага, до ден, два, три виждаш резултата. В кратко време знаеш дали си спасил пациента или ситуацията е била безнадеждна", разказва за избора на попрището си д-р Георги Желев. Независимо, че хирургията му е хоби, той избира коремната, защото по думите му, дава най-широко разнообразие, най-интересна е. „Тя е предизвикателство. Все едно Георги среща всеки ден ламята и трябва да я убива, за да освободи пациента от нея, от болестта", разказва иносказателно лекарят. 


Д-р Георги Желев на любимито му място – операционната зала

По думите му точно в този сектор постоянно възникват нови хирургични подходи, които карат човек да ги усвоява, да бъде възможно най-добрият, защото право на грешка, дори минимална, няма. Оказва се, че д-р Георги Желев е син на летец. Това е полковникът от резерва на ВВС Чавдар Желев. И макар, като дете много негови приятели да са го молели да ги запознае с него, твърди, че никога и през ум не му е минавало да бъде и той въздушен ас. „От малък ме вълнуваше съвършеният механизъм на човешкото тяло", твърди д-р Георги Желев. Казва, че донякъде се е повлиял от професията на майка си – акушер-гинеколога д-р Димитрина Желева. „Тя не се стремеше непременно да стана лекар, но и когато от малък заявявах, че ще избера медицината, не се е опитвала да ме откаже.  
Семейството и приятелите   
Съпругата му – Вера Желева, също е лекар, но офталмолог. За разлика от него, тя е трето поколение, посветено на медицината. И независимо, че професията много ги сближава се стараят да не си досаждат с разкази за работата. 


Съпругата и най-добър приятел – офталмологът д-р Вера Желева

Когато обаче се наложи, споделят, защото две мнения винаги дават по-рационален резултат от едно. Децата им са твърде малки, за да е ясно дали ще станат лекари. Синът им, на 11 години е „отмората на татко", както казва д-р Георги Желев. Освен, че той вече го въвежда в света на тениса, ритат и футбол заедно. „Златното време в живота на един човек е, когато може да общува с децата си", казва той. И затова се старае всеки почивен ден двамата да са заедно на игрището или на корта. Такива са му намеренията и за Гергьовден, но отсега подозира, че роднини, приятели и пациенти ще му звънят през целия ден, за да го поздравят. Така се случва винаги на празници, когато д-р Желев трябва поне два пъти дневно да си зареди телефона, за да приеме всички обаждания.

Източник: Clinica.bg