Новини

д-р Димитър Пейчинов - Българите да обръщат внимание на здравето си, преди да дойдат оплакванията | ИСУЛ

Новини

10.05.2023

д-р Димитър Пейчинов - Българите да обръщат внимание на здравето си, преди да дойдат оплакванията

Нашите пациенти са привилегировани, медицината в България е доста достъпна, каза д-р Димитър Пейчинов

 

Доктор Димитър Пейчинов получи специална награда на пациентите на Балканските награди за медицина.

 

"Във всяка работа се гледат резултатите, нашите резултати са пациентите. Наградата е удовлетворение, по-ценното е, че получаваме писма от доволни пациенти, които бяха трогателни за нас и ни разчувстваха, вероятно това доведе до номинацията и наградата", сподели хирургът д-р Димитър Пейчинов в студиото на "България сутрин".

 

Той подчерта, че наградата е за целия екип, с който работи в Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" и заедно носят отговорност за пациентите - санитари, рехабилитатори, медицински сестри, анестезиолози.

 

"Върви се към мини инвазивни процедури, лапороскопски операции, без да се отваря коремната стена. Извършват се същите операции, но с минимален достъп, при които възстановяването на пациентите е много по-бързо. Имаме достъп и до апаратура, и до медикаменти, бълграските пациенти са привилегировани, медицината в България е доста достъпна", категоричен е хирургът.

 

Пред Bulgaria ON AIR д-р Пейчинов посочи, че пациентите трябва да обръщат внимание на здравето си още докато нямат оплаквания. Като положителна тенденция посочи това, че все по-голямо е доверието към младите лекари.

 

"Тече подмладяване на медицинската гилдия, има много млади лекари, моят екип е почти изцяло изграден от млади лекари и специалисти. Има платени специализации. Младите студенти по медицина могат да започнат като стажанти, като болногледачи в болниците - така се сблъскват с професията, могат да се развиват", даде пример хирургът.

 

Той самият е имал възможност да замине на работи в чужбина, но е решил да остане и да практикува в България.

 

"Заплатите се повишиха, но инфлацията изяде част от тях. Има липса на кадри - медицински сестри, санитари, специалисти по здравни грижи", уточни медикът.

 

Д-р Димитър Пейчинов призова хората да бъдат част от процеса - например като се включат днес в кампанията за кръводаряване за децата с таласемия.

 

Целия разговор може да чуете тук>>

Източник: Bulgaria ON AIR