Новини

Историята на малката Дара и нейното борбено семейство | ИСУЛ

Новини

04.05.2023

Историята на малката Дара и нейното борбено семейство

Виижте цялото ВИДЕО

Животът на семейството на Дара се преобръща, когато тя е на 6 месеца. Връщайки се от почивка, родителите забелязват, че бебето е силно пребледняло. Назначените изследвания показват, че нивото на хемоглобина е много ниско, а всички останали показатели са извън норма. Диагнозата Таласемия Майор (най-тежката форма на Таласемия) е поставена в Експертния център по хемофилия, таласемия и други редки заболявания на кръвта при деца към Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

„Тази форма на Таласемия е най-тежката. Тя уврежда всички органи и системи в човешкото тяло. За да живее детето, трябва да му се прави регулярно кръвопреливане“, обяснява д-р Симона Симеонова, част от екипа млади лекари на центъра, който с много любов се грижи за тези, различни, деца.


Д-р Симона Симеонова

Ние като семейство си дадохме по-голям период от време, за да свикнем с новината. Отначало не казвахме на никого, после постепенно започнахме да споделяме какво се случва с Дара с най-близките си приятели“, разказва майката.

На този етап лечение за таласемията няма. Има животоподържаща терапия, която налага пътуване до София (семейството е от Сандански) всеки месец за кръвопреливане.

„Отначало Дара много плачеше, когато се налагаше да я бодем заради кръвопреливането. Постепенно свикна и се превърна в най-послушния ни пациент“, разказва д-р Симеонова.

„Винаги разбираме кога нивото на хемоглобина на детето е паднал прекалено много. Обикновено се случва няколко дни преди датата за кръвопреливане. Дара побледнява, кожата й става жълта, спира да се храни, силите й намаляват, става по-тромава, по-често пада като играе“.


Майката на Дара

„Засега състоянието на Дара е под контрол. Успяваме да предотвратим усложненията, които съпътстват това заболяване. Ако нямаме достатъчно кръв обаче, нейното и състоянието на другите деца в центъра, ще се влоши“, казва д-р Симеонова.

Майката на Дара забелязва, че около празници, чакането за кръв е много по-дълго. И дава конкретен пример: „Дара трябваше да има кръвопреливане преди Великден. Оказа се, че както обикновено по празници, няма кръв, което забави кръвопреливането с повече от седмица. Наложи се да прекараме празниците тихо, вкъщи, просто защото детето нямаше сили“.

Всяка дарена капка кръв поддържа живота на тези деца. За да имат още един месец пълноценен живот. За родителите на тези деца отброявянето, месец по месец, трае завинаги, докато децата им са на този свят.

Виижте цялото ВИДЕО

Източник: БТВ, "Преди обед"

Ако искате да сте малка частица от този месечен кръговрат, който осигурява живот на децата с Таласемия, отделете 45 минути от времето си и дарете кръв.

Ако сте от София можете да го направите на 9 и 10 май от 8:30 до 12:30 часа в Спешния център на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Местата, където можете да дарите кръв в страната, както и платформа, в която да запишете удобен за вас ден и час за кръводаряване, можете да видите от тук: https://bit.ly/3N0ICKQ   

--------------------------------------------

Местата, където ще има акция по кръводаряване:

СОФИЯ: 9 и 10 май от 8:30 ч. до 12:30 ч. в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“

ПЛОВДИВ: 9 май от 12:00 ч. до 18:00 ч. в Мол Пловдив, надземен паркинг

ВАРНА: 9 май от 9:00 ч. до 14:00 ч. в ДКЦ 4, ет. 2, каб. 211, бул. „Цар Освободител“ №100, в МБАЛ „Св. Анна“

БУРГАС: 9 май от 7:30 ч. до 14:30 ч. в УМБАЛ Бургас сектор по хематология, бул. „Ст. Стамболов“ №73

СТАРА ЗАГОРА: 9 май от 7:30 ч до 14:00 ч. в РЦТХ-Стара Загора, ул. „Ген. Столетов“ №2

ПЛЕВЕН: 9 май от 8:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч. в РЦТХ-Плевен, бул. „Русе“ № 36

---------------------------------------------